top of page
Zoeken

Schouwvegen in de herfst: tips voor seizoensgebonden onderhoud


Schouwvegen in de herfst

Schoorsteen reinigen en schouw kuisen in het najaar

Open haarden zijn een prachtige manier om uw huis in de winter te verwarmen. Maar voordat u dit seizoen voor het eerst een gas- of houthaard aansteekt, zijn er een paar zaken die u moet regelen, zoals het opruimen van roet en creosoot van vorig seizoen en zorgen dat u geen reparaties nodig hebt. Bereid uw schoorsteen voor op de wintermaanden met een onderhoud.


Controleer de kap van de schoorsteen

Als u een schoorsteen hebt, moet deze afgedekt zijn om bladeren, regen, vogels en vuil buiten te houden. U wilt bij een volgend gebruik van uw haard geen vogelnest noch kleine beestjes in de schoorsteen ontdekken. Als uw schoorsteenkap beschadigd is of ontbreekt, zorg er dan voor dat u deze vervangt voordat de winter aanbreekt.


Snoei bomen in de buurt van de schoorsteen

Veel huiseigenaren hebben grote bomen in hun tuin die over hun schoorsteen kunnen hangen. Helaas vormen takken een brandgevaar. Ze kunnen ook de kap van de schoorsteen beschadigen als ze tijdens een windstorm omvallen. Wanneer u uw schoorsteen controleert, moet u ook alle boomtakken die in de buurt hangen, trimmen.


Inspecteer op schade aan de schoorsteen

Huiseigenaren zouden idealiter hun schoorsteen ongeveer elk jaar moeten controleren op schade. Scheuren, losse bakstenen, beschadigd mortel en andere structurele problemen ontstaan vaak na verloop van tijd als gevolg van vriesweer en de daaropvolgende dooi, ook van bodemveranderingen. Deze problemen kunnen de werking van de schoorsteen verstoren. Dus als u ze opmerkt, zorg er dan voor dat u ze voor de winter laat repareren.


Huur een schoorsteenveger in

U moet minstens één keer per jaar een schoorsteenveger inhuren om uw schoorsteen schoon te maken, zelfs als er geen reparaties nodig zijn. Opgehoopt roet, creosoot en ander vuil kunnen een schoorsteenbrand veroorzaken en ervoor zorgen dat uw open haard niet zo goed werkt als zou moeten. Zelfs een kleine hoeveelheid creosoot van brandend hout kan brandgevaarlijk worden, dus het is vooral belangrijk om deze stap niet uit te stellen als u een open haard op hout hebt. Een schoorsteenveger kan u ook waarschuwen voor eventuele schade aan de schoorsteen.


Schoorsteenveger nodig in het Gentse? Huur Vermandel Franckie in.

21 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page